Ett riktigt gott vin till middagen (eller under matlagningen) förbättrar inte bara hela matupplevelsen, det gör även gästerna gladare och är ett utmärkt alternativ till andra alkoholhaltiga drycker.
Att matcha rätt vin till mat är något av en konst samtidigt som det har mycket att göra med egen smak och tycke. Det finns däremot många enkla grundknep man kan ta till när man letar efter ett passande vin, oavsett vilken budget man har eller preferens, även rosévin inräknat. Tumregeln för att hitta det bästa vinet till den specifika maträtten är att utgå från rättens karaktär, det vill säga vilka smaker som framhävs mest.
Råvaror innehåller 5 grundsmaker: salt, surt, sött, beskt och umami, och är också de smakerna vår tunga reagerar på när vi känner olika smaker. Beroende på hur beskt eller surt något är, så reagerar våra smaklökar olika men genom rätt vin så kan kombinationerna antingen framhävas eller neutraliseras, och är orsaken till att det är så viktigt att kombinera rätt vin med rätt grundsmak.
Mat och vin bör ha samma slags fyllighet, det vill säga – ett strävt och robust vin kräver många gånger mörkt kött, en krämig gratäng eller pastarätt.
Om vinet är något lättare i smaken, inte lika strävt utan snarare lent på tungan med något svagare eftersmak passar råvaror som inte tar över för mycket, exempelvis fågel och fisk.
Ett hett tips är att investera i ett vin beroende på matens ursprung. Ofta passar italienska viner bra med chark, pasta och pizza medans spanska viner passa bra med tapas och paella. Franska viner med ostbrickor, grytor, bröd och soppor. Detta främst eftersom ett vinrecept många gånger har en lång historia av såväl vin som matkultur i ursprungslandet, och är specifikt anpassade till de närodlade råvarorna man hade nära flera decennium bakåt i tiden, när man inte kunde transportera mat lika enkelt som idag.
Vitt vin passar ofta bra med syrliga rätter, det vill säga yoghurt, citron och bär men även till vitt kött och fisk. Rött vin passar å andra sidan bra till rätter som innehåller nötter, smör, ost och grädde, inklusive kött men även övriga proteinrika råvaror som bönor och linser, vilket kan vara bra att veta som vegetarian. Dock kan ett lättare rött vin passa utmärkt till vissa feta fisksorter som lax, och matigare sallader.
Det handlar också om vad man är van vid. Addera lite mer grönt till maten om du föredrar vitt vin, eller strö över lite rostade nötter eller skivad ost över maten och du vill att det röda vinet du redan har hemma ska passa bättre.
Det finns en sanning i att pris och kvalitet går hand i hand när man pratar om vin. Ett klassiskt Bag in box-vin för 100 kr kan aldrig smaka lika gott som ett franskt kvalitetsvin som kostar minst det tredubbla. Här får man vad man betalar för, främst eftersom tillverkaren gärna spär ut vinet med diverse tillsatser alternativt använder massproducerade vindruvor som fått stå längs, för precis som med ost så mognar vin med tiden, och desto längre tid det fått stå och dra sig i en vinkällare, desto mer smak får det, och kostar därefter.
Men, man måste inte lägga flera hundralappar för ett riktigt gott glas vin. Se vår lista nedan:
Réserve de la Condamine 2013 (Frankrike), 74 :-
Ett smakrikt vin med drag av mörka bär. Passar extra bra till fläsk, risotto och mustiga grönsaksrätter.
Mezzacorona Lagrein 2015 (Italien), 75:-
Ett fint och lent vin med inslag av körsbär, blåbär och lakrits. Passar till pasta, svamp och vegetariska rätter.
Senda de las Rochas 2016 (Spanien), 100:-
Ett lent vin stråk av mörka bär, örter och lite pepprig avslutning. Passar till nötkött, lamm och fylliga grytor.
Rust en Vrede Estate 2014 (Sydafrika), 279:- (rekommenderas av vinexperter)
Smakrikt vin med inslag av svarta vinbär, mörk choklad, tobak och kaffe. Passar till vilt, nött, lamm och fylliga grytor.
Corte Sant’Alda Amarone della Valpolicella 2008 (Italien), 500:-
Ett fylligt, stramt och koncentrerat vin med inslag av röda äpplen, tobak, örter och körsbär. Passar till pasta, svamp och vegetariska rätter.
Matassa Cuvée Romanissa 2009 (Frankrike), 295:-
Ett medelfylligt vin med inslag av gräs, örter och trä (fat). Fin spänts som lämnar en frisk eftersmak. Passar till fläsk, risotto och mustiga grönsaksrätter.
Steinschaden Gruner Veltiner 2013 (Österrike), 70:-
Ett friskt och fräscht vin med pärontoner. Passar till aperitif, sallader och fisk.
Côtes de Jura Chardonnay 2016 (Frankrike), 99:-
Ett smakrikt vin med toner av nötter, kryddor och äpple. Passar till rött kött, vegetariska grytor och pasta.
Collevite Falerio Pecorino 2016 (Italien), 79:-
Ekologiskt vin med smak av citrus, päron och örter. Passar till ostbrickan, risotto och vitt kött.
Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2014 (Frankrike), 269:-
En frisk smak med inslag av örter, ananas och grapefrukt. Passar till aperitif, sallader och fisk.
Casa Lapostolle Cuvée Alexandre Chardonnay 2013 (Chile), 219:-
Ett torrt och fylligt vin med smak av gul och grön frukt och rostade fat. Fruktig med lätt kryddig eftersmak. Passar till kött, vegetariska grytor och pasta.
Pouilly Fuissé Vieilles Vignes Domaine Cordier 2015 (Frankrike), 219:-
Ett lätt rostat och fylligt vin med smak av mogen frukt, trä (fat) och tobak. Passar till ostbrickan, risotto och vitt kött som kyckling.