GI-matkasse

GI står för Glykemisk Index och är förenklat ett mått på hur lång tid det tar för kroppen att förbränna olika typer av livsmedel. När man äter livsmedel med lågt GI så förbränns det långsammare av kroppen, vilket resulterar i ett stabilare intag av olika sockerarter. Beroende på hur snabbt eller långsamt sockerarten tas upp av kroppen så delas det upp i två kategorier – snabba kolhydrater och långsamma kolhydrater (läs mer nedan).

GI mat hem till dörren i hela Sverige

Här listar vi alla GI-anpassade matkassar och färdiga matlådor med hemleverans från leverantörer som Mat & Ro, Mathem och GI-Boxen. Läs mer om matkassen och se andra kunders recensioner genom att klicka på -symbolen till höger om matkassens namn.

Personer (antal)
Middagar (antal)
Prisklass
Sortera efter
Du har aktiva filter och därför visas färre matkassar. Rensa filtret för att visa alla matkassar i denna kategorin.
Mat & Ro® Wellneskasse

Mat & Ro® Wellneskasse


30-40m

2-6

5

57 kr/port.

fr. 939 kr
En välgörande matkasse fylld med långsamma kolhydrater och andra nyttigheter. Finns för 2, 4 och 6 personer.
GI-Boxen

GI-Boxen


5-10m

1

10-40

60 kr/port.

fr. 735 kr
GI-boxen kommer med färdiglagade GI-måltider för en effektiv viktminskning och en idealvikt som består.
Mathem Gör Din Egen

Mathem Gör Din Egen


30-45m

2-20

2-20

11 kr/port.

fr. 229 kr
Skräddarsy er meny på några klick - gör den LCHF, GI & Keto-anpassad, utan fisk/fläsk, barnvänlig, EKO, laktosfri m.m.
Hemköp Matkasse

Hemköp Matkasse


10-40m

1-20

1-20

28 kr/port.

fr. 129 kr
Skapa er egna matkasse via Hemköps receptbank med nya recept för alla tillfällen - hämta i butik eller få hemleverans.
Inga matkassar matchar med dina valda filter.

Rensa filter
Vi hittade inga matkassar i den här kategorin.

Frågor och svar

Går man verkligen ner i vikt med GI-metoden?
Grundidén är att man minskar intaget av (snabba) kolhydrater och fett, vilket är en erkänd metod för att snabbt och hälsosamt gå ner i vikt. Om man av någon anledning inte går ner i vikt så kan man prova Turbo-GI.
Hur ser en GI-anpassad middag ut?
Middagarna består alltid av en proteinkälla (kött, fisk, kyckling etc.), alla slags grönsaker och sallader samt en kolhydrat som långsamt tas upp av kroppen, exempelvis grovbröd, råris, fullkornspasta m.m.
Hur hälsosam är GI-mat?
GI är en erkänd viktminskningsmetod som klassas som hälsosam eftersom man minskar på mängden snabba kolhydrater, vilket vår kropp ändå inte behöver. GI bidrar därmed till ett stabilt blodsocker.
Finns det några rabattkoder?
Två av leverantörerna vi listar här har nykundspremier och rabattkoder som ger dig rabatt på din första beställning av GI-matkassen. Du hittar den högsta rabatten när du klickar på "Visa rabatt" under kassen.

Fungerar verkligen GI-metoden för att gå ner i vikt?

Har livsmedlet ett högt GI så bryts det ner fort, medan ett lågt GI gör att det tar längre tid för kroppen att processa och bryta ned det som resulterar i ett stabilt intag av kolhydrater (sockerarter). Man slipper därmed den ohälsosamma sockerkicken som först överbelastar sockerdepåerna, sen planar ut och tvingar kroppen att fylla på depåerna igen – det är då sockersuget uppstår.

Genom att äta långsamma kolhydrater så stabiliseras kroppens blodsocker och den direkta effekten blir att man får en längre mättnadskänsla, normaliserat sötsug och en hälsosam viktnedgång. GI-metoden är därför en erkänd metod för att gå ner i vikt på ett bra sätt utan att chocka kroppen eller eliminera kolhydrater för gott.

GI som livsstil

GI-kosthållningen påminner mer om en livsstil än diet eftersom vikten stabiliseras och stannar där när du nått din idealvikt, men kan fort sticka iväg om du återgår till din tidigare kosthållning (som att äta snabba kolhydrater). Om du aldrig tidigare ätit GI-anpassade måltider så kommer du efter bara några dagar känna dig friskare, hälsosammare och några kilo lättare.

Recept och innehåll i en GI-matkasse

Med en GI matkasse är recepten anpassade för viktminskningsmetoden där man prioriterar långsamma kolhydrater och en fettsnål kost. Här ingår en animalisk råvara, grönsaker och en kolhydrat som naturris, sötpotatis m.m. Då och då förekommer bröd av något slag, oftast av rågvete. Se exempelmeny med recept under respektive kasse.

Hemleverans till en mängd svenska städer och kringliggande orter utan extra kostnad ingår automatiskt om inget annat anges.

Såhär kan en typisk GI middag se ut

GI-middagens beståndsdelar är minst en proteinkälla (fisk, rött kött, fågel), grönsaker, sås samt en (långsam) kolhydrat. Man inkluderar även rena fullkornsprodukter, konserverade ärtväxter, all slags kött samt ägg. Inget sött (utom mörk choklad) är tillåtet i GI-dieten. Därför kan en klassisk GI-middag se ut såhär (receptet hittas här):

  • Ta en ryggbiff och skär upp den i lämplig storlek (fungerar lika bra med fläskkotlett). Stek dessa i stekpanna med smör, ta ut köttet när det stekts klart.
  • Under tiden gör du såsen – stek lök, morot och svamp i samma stekpanna. Häll på fond, grädde, vatten, tomatpuré och kryddor.
  • Lägg i köttet i pannan med sås när det kokat klart.
  • Servera med (fullkorns)bulgur, kålris eller ungsrostade grönsaker. Klart!