Flexitariska matkassar

Hälsosamt, gott och inspirerande för dig som vill äta mer vegetariskt och dra ner på kött i vardagen, men inte har något emot att äta en laxbit då och då. Flexitarian-matkassar innehåller varierade rätter med både vitt kött, vanligtvis fisk och fågel, och vegetariska rätter där proteinet kommer från hälsosamma alternativ som tofu och bönor.

Här listas alla flexitariankassar med hemleverans som serverar upp till 5 middagar för 1-6 personer. Vissa varianter innehåller varken fisk eller animaliska råvaror, medan andra innehåller fågel och fisk. Dock utesluter den klassiska flexitarian-kassen alltid fläskkött.

Personer (antal)
Middagar (antal)
Prisklass
Sortera efter
Du har aktiva filter och därför visas färre matkassar. Rensa filtret för att visa alla matkassar i denna kategorin.
Middagsfrid® Flexitariankasse

Middagsfrid® Flexitariankasse


20-30m

2-4

3-5

50 kr/port.

fr. 589 kr
Flexitariankassen är en av Middagsfrids populäraste kasse och innehåller fågel, fisk, veggies efter säsong. 25% EKO.
MatKomfort Hälsolådan

MatKomfort Hälsolådan


30-40m

1-8

3

101 kr/port.

fr. 590 kr
Inspireras av rådande mattrender med fågel, fisk och veggishrätter. Lyxigt, lättlagat, säsongsbaserat och ekologiskt.
HelloFresh Mest Grönt

HelloFresh Mest Grönt


30-40m

2-4

3-5

49 kr/port.

fr. 569 kr
Vegetariska recept med fokus på grönsaker - som på resturang! Kött och fisk max 2 ggr/vecka.
Mat & Ro® Flexitarian

Mat & Ro® Flexitarian


30-45m

2-6

4

67 kr/port.

fr. 899 kr
En spännande matkasse som varvar vegetariska middagar med riktigt goda fågel- och fiskrätter ibland.
Inga matkassar matchar med dina valda filter.

Rensa filter
Vi hittade inga matkassar i den här kategorin.

Frågor och svar

Hur äter en flexitarian?
En flexitarian äter nästan endast vegetarisk kost med undantag några dagar i veckan där man istället äter kött (vitt kött, som fisk eller fågel). En flexitarian kallas ibland för semi-vegetarian.
Hur kan en veckosedel se ut?
Denna veckomeny är tagen från Middagsfrid® Flexitariankasse. Måndag: Vegetarisk lasagne. Tisdag: Gnocci med svamp. Onsdag: Linssoppa. Torsdag: Biffar med saffransris.
Finns det flexitarian kassar utan fisk?
En del leverantörer tillåter att man modifierar innehållet/recepten så de ska utesluta fisk. Det finns även flexitariska matkassar utan fläsk.

Hur äter man som flexitarian?

En flexitarian, även kallad semi-vegetarian har valt att dra ner på köttkonsumtionen men äter fortfarande inte helvegetariskt – utan varvar middagarna med fisk, fågel och någon enstaka kätträtt ibland. Idag är var 3:e svensk semi-vegetarian vilket innebär att man frivilligt drar ner på köttkonsumtionen, som i längden bidrar till en hälsosammare livsstil.

Flexitariankassarna ger en en stor variation med smakupplevelser där den ena veckan inte är den andra lik, och där proteinfattiga ersättare är uteslutna.

Hälsoeffekter med äkta flexitarisk kosthållning

Att veckovis byta ut enstaka kötträtter mot ett vegetariskt alternativ gör gott för för såväl sinne som klimat, och en varierande kost låter kroppen få alla vitaminer den behöver för att må bra. Eftersom fler och fler går över till den flexitariska kosthållningen så har leverantörerna fokuserat på att hitta välbalanserade, roliga och framförallt goda recept.

Hälsofördelar:

  • Minskar risk för övervikt och fetma
  • Minskar risk för högt blodtryck
  • Ökar intag av hälsosamma näringsämnen (antioxidanter, fiber, vitaminer och mineraler, hälsosamma fetter)
  • Ökar mättnadskänsla, energinivåerna.
  • Reducerar klimatpåverkan (
  • Minskar behov av antibiotika och hormoner i matproduktionen
  • Minskar antibiotikaresistens

En semi-vegetarisk diet ger mer pengar i plånboken

Hur låter vegmelasagne med tomatsallad, linsköttbullar med rivna morötter eller rotsakspytt i ugn med het paprikasås? Att byta ut köttet mot linser eller en bit tofu sätter inte bara fart på smaklökarna utan blir dessutom billigare i längden. Flexitariankassen passar extra bra för hushåll med barn i lägre åldrar då middagarna innehåller mer grönsaker än vad det vanligtvis är i de traditionella matkassarna.

Oavsett kostbehov så hittar du marknadens alla matkassar för dig som äter flexitariskt eller för dig som gärna provar på hälsosammare alternativ.

Leverantörer som täcker hela Sverige

Nästan alla leverantörer av flexitariankassar täcker de flesta utkörningsområden i Sverige med några få undantag. Fri frakt ingår automatiskt om inte något annat anges. Läs mer om matkassen ifråga genom att klicka på -symbolen til höger om matkassens namn.