LCHF-matkasse

Här listar vi LCHF-matkassar inklusive leverantörer som låter dig plocka ihop din egna LCHF-matkasse med välbalanserade lågkolhydratsrecept. En LCHF-anpassad matkasse är rätt alternativ för dig som vill hålla vikten under kontroll, samtidigt som du äter proteinrik mat fri från kolhydrater.

Vad är LCHF-metoden?

LCHF är förkortningen för Low Carb, High Fat och dieten innebär att man utesluter kolhydrater i sin kost (eller som mest 5 gram kolhydrater per 100 gram mat). Kolhydrater omvandlas till socker när de bryts ner av kroppen, som i sin tur använder sockerdepåerna för energi. Eftersom det finns så mycket socker i de flesta vardagliga livsmedel så äter man mer socker än kroppen förbränner, och är den största orsaken till övervikt.

Personer (antal)
Middagar (antal)
Prisklass
Sortera efter
Du har aktiva filter och därför visas färre matkassar. Rensa filtret för att visa alla matkassar i denna kategorin.
Factor Keto

Factor Keto


4-10m

1

4-14

110 kr/port.

fr. 560 kr
Fräscha Keto-måltider som innehåller minst 15 gram kolhydrater per måltid och minst 150 gram lågkolhydratgrönsaker.
Träningsmat Low Carb (LCHF)

Träningsmat Low Carb (LCHF)


5-10m

1

5-30

114 kr/port.

fr. 624 kr
En komplett LCHF-matbox med 5, 10, 15, 20 eller 30 portioner. Finns även som laktos-, gluten & fisk/fläskfri.
Mathem Gör Din Egen

Mathem Gör Din Egen


30-45m

2-20

2-20

11 kr/port.

fr. 229 kr
Skräddarsy er meny på några klick - gör den LCHF, GI & Keto-anpassad, utan fisk/fläsk, barnvänlig, EKO, laktosfri m.m.
Hemköp Matkasse

Hemköp Matkasse


10-40m

1-20

1-20

28 kr/port.

fr. 129 kr
Skapa er egna matkasse via Hemköps receptbank med nya recept för alla tillfällen - hämta i butik eller få hemleverans.
Mat & Ro® LCHF

Mat & Ro® LCHF


30-40m

2-6

4-6

60 kr/port.

fr. 889 kr
En lyxig LCHF-matkasse fylld med spännande recept och inspiration. Kan beställas som laktos- & fiskfri.
Inga matkassar matchar med dina valda filter.

Rensa filter
Vi hittade inga matkassar i den här kategorin.

Frågor och svar

Går man verkligen ner i vikt med LCHF?
Om man inte äter kolhydrater i form av bröd, pasta, ris och godis samtidigt som man äter färre kalorier än man förbrukar så kommer man kunna gå ner i vikt enligt forskning. LCHF är en av värdens populäraste viktminskningsmetoder.
Hur många kalorier är det i en LCHF-middag?
En LCHF-matkasse innehåller i genomsnitt 600 kalorier per måltid. Ibland lite mer, ibland mindre. Egentligen tittar man inte på antalet kalorier, utan snarare på mängden kolhydrater (max 5 gram) per 100 gram mat.
Hur fungerar LCHF-metoden?
LCHF står för Low Carb, High Fat vilket står för Låga Kolhydrater, Mycket Fett. Det är alltså inte fettet man undviker, utan tvärtom - man äter mer fett, men drar helt ner på mängden kolhydrater.
Hur nyttigt är LCHF?
LCHF är avsevärt mycket nyttigare än andra typer av dieter eftersom man endast äter proteiner, grönsaker och fett. Man undviker kolhydrater (sockerarter) som vår kropp inte kan förbränna, en del grönsaker och de flesta frukter.

En av världens bästa metod för snabb viktminskning

LCHF rekommenderas av dietister världen över och det finns inga nackdelar enligt forskare, trots ett livslångt intag. Du förlorar inga livsnödvändiga ämnen eftersom kolhydrater inte tillför någonting kroppen behöver för att fungera. Det du vinner är bl.a. kraftigare minskning av kroppsfett samt lägre risk för högt blodtryck, typ 2-diabetes och andra metabolrelaterade hälsoproblem.

Dock gäller grundregeln att du behöver förbruka mer kalorier än du stoppar i dig för att se någon effekt. Om du äter enligt strikt LCHF, men inte går ner i vikt, så betyder det att du fortfarande får i dig mer kalorier än du gör dig av med. Detta gäller alla viktminskningsdieter, inte bara LCHF.

Socker sätter sig främst i buken, låren och överkroppen, så att kombinera detta med ett stillasittande arbete – utan motion – så går man upp i vikt. Socker och kolhydrater går hand i hand när det gäller övervikt och genom att undvika det så kan man tappa många kilon på ett effektivt sätt och nå idealvikten.

Kombinera lågkolhydratkost med träning

Genom att kombinera lågkolhydratkost (LCHF, KETO, Paleo eller Atkins) med träning så omvandlas fettet snabbare till muskler, men då kanske vågen inte rör sig lika fort eftersom muskler väger mer än fett. Efter några veckor kommer energidepåerna stabiliseras och man slipper den fluktuerande orken – vilket i sig ger kickstarten man behöver för att klara viktnedgången.

För att få rivstarten du är ute efter för en snabbare viktminskning så är det viktigt att äta enligt recepten i LCHF-matkassarna.

LCHF-recept inspirerade av stenåldersdieten

LCHF likställs med stenåldersdieten (precis som KETO och Paleo) eftersom man äter alla slags proteiner, grönsaker och vissa bär då och då. LCHF-matkassen innehåller därför aldrig bröd, ris, potatis eller ovanmarkgrönsaker.

Den ketogena dieten – en striktare form av LCHF

Kolhydrater begränsas till nästintill noll och kosten innehåller mestadels protein och fett. Anses vara väldigt effektiv för viktminskning eftersom kroppen blir tvingad att ta av sina egna fettreserver vilket i sin tur bidrar till en snabbare viktminskning. Proteinet begränsas och kommer från rött kött, fågel, fisk, ägg och ost. Fetterna kommer från smör, ister, talg och kokosfett – i stora mängder. Ketogen kost ger en mättnadskänsla som infinner sig omgående och håller i sig länge.

Hur fungerar KETO-dieten?

Keto är en välbeprövad viktminskningsmetod som i grunden är en striktare form av LCHF – man äter inga kolhydrater alls utan fokuserar på proteiner i begränsade former från kött (rött kött, fågel, fisk samt ägg) och bra fetter. När man äter enligt den ketogena dieten så minskar man intaget av socker, vilket tvingar kroppen att ta av sina egna fettreserver – vilket bidrar till en längre mättnadskänsla och därmed en naturlig viktminskning.

Här har vi tagit med leverantörer som har Keto-matkassar och färdiga matlådor, inklusive leverantörer där man kan komponera sin egna keto-anpassade veckomeny.

Innehåll och LCHF-middagens beståndsdelar

När man beställer en LCHF-matkasse så består den alltid av en animalisk råvara som kött (nöt, fläsk etc.), fisk eller fågel, proteinet kommer härifrån också. Minst 1/3 del av portionen består av ovanmarkgrönsaker och några enstaka rotfrukter, men huvudingrediensen är såsen som alltid har en hög fetthalt. Exempel på extra feta såser är bearnaisesås, hollandaisesås, guacamoleröra m.m.

Ett urval recept i tidigare LCHF-kassar

  • Fiskburgare med sallad & blomkålsmos
  • Brässerade kycklingbiffar med vitlöksrostad kål
  • Chilifisk i ugn och smörstekt broccoli
  • Köttgryta med smörbakad kålrot
  • Barnens kasslergratäng
  • Auberginerullader med köttfärs