Bäst i Test matkasse

Idag finns ett stort utbud av matkassar för alla tänkbara kostbehov – men vilken matkasse blev bäst, och vilken ska man undvika? Här ser du en komplett översikt med topprankade matkassar och kan dessutom sortera efter den matkasse som fick bäst recensioner och kundbetyg.

Nedan matkassar och leverantörer har fått bäst betyg hos olika test- och expertpaneler, såväl som oberoende betyg hos TrustPilot (från verifierade kunder) tillsammans med vår egenutvecklade betygsättningsfunktion.

Vilken matkasse är bäst?

Här visar vi de bästa matkassarna 2024 som fått högst betyg och sålt mest.

HelloFresh

15-40m

2-4

3-5

fr. 519kr

HelloFresh matkasse låter dig skräddarsy menyn - här står säsongsbaserade recept och ekologiska råvaror i fokus.

Linas Matkasse

15-50m

2-6

3-5

fr. 549 kr

Linas Matkasse var en av de första leverantörerna av färdiga matkassar och har idag kunder över hela Sverige.

Better Feast

5-15m

1-5

3-5

fr. 599 kr

En komplett måltidskasse med frukost, supersnacks, middag och kvällsmat. Färdiga måltider som går fort att servera.

Middagsfrid®

20-45m

2-4

2-5

fr. 599 kr

Middagsfrid® har varit hushållens favorit i 15 år och har sedan starten varit inriktade på unika recept som förenklar livspusslet.


MatKomfort

10-40m

1-8

3-4

fr. 590 kr

MatKomfort är en Stockholmsbaserad leverantör med fokus på hög råvarukvalitet och välplanerade lyxiga menyer.

Träningsmat

5-10m

1

5-30

fr. 659 kr

Här hittar vi 4 spännande, extra nyttiga matkassar med 5-30 färdiga portioner som bara tar några minuter att värma upp.

GI-Boxen

5-10m

1

10-40

fr. 695 kr

Färdigrätter med GI recept för er som vill gå ner i vikt med GI-metoden. Har vunnit "Best Healthy Ready Meals Delivery Service".

Veckansmiddag

25-40m

2-6

3-5

fr. 729 kr

Veckansmiddags matkassar kan allergianpassas som laktosfri, glutenfri, fläsk-/fiskfri - eller en kombination av allt.

HelloFresh: Högst kundbetyg & testvinnare år efter år

HelloFresh har på kort tid lyckats flytta in i våra svenska kök och tagit våra matlagningskunskaper till helt nya nivåer. Med det absolut högsta betyget på Trustpilot (4+/5 i TrustScore) av alla matföretag, tillsammans med vår statistik som den mest köpta matkassen så kan vi med förtroende säga att HelloFresh blivit svenskarnas favorit 2022, 2023 och 2024.

Detta tittar vi på när vi betygsätter matkassarna

Detta är de egenskaper och faktorer vi och experterna har tittat extra noga på för att kunna ta fram en rättvis topplista. I parantes står vad som ger pluspoäng.

  • Kvalitet, näringsvärde och var råvarorna kommer ifrån (svenskodlat ger fler pluspoäng än importerat)
  • Om grönsakerna är ekologiska (100% eko är bäst)
  • Priser och utbud (om leverantören har rimliga priser och säsongskassar så ger det pluspoäng)
  • Om man kan lägga till andra hushållsprodukter (gäller främst flexkassar)
  • Leveransområden (ingår hela Sverige, eller enbart vissa orter?)

Bäst matkasse hos utnämnda expertpaneler (Aftonbladet, Dagens Nyheter, SVT Plus)

Såväl Aftonbladet, DN som konsumentprogrammet Plus har utfört egna undersökningar genom att helt enkelt testa färdiga matkassar som de tar emot, tillagar och äter. Här analyseras bl.a. leverans, recept, råvaror, pris och såklart smak för att sen få ett slutomdöme.

Observera att testerna inte inkluderar alla leverantörers matkassar, utan endast de populäraste ur en kategori eller vissa utvalda för att få en helhetsbild över smak och recept.

Testvinnare hos SVT Plus: Middagsfrid (helhetsvinnare)

SVT Plus är en konsumentrådgivare som kanske är mest kända för att ha vår älskade Sverker Olofsson i spetsen och som ställde företag mot väggen, men bara för att man bytt ut programledaren så betyder det inte att man lugnat sig med testerna, snarare tvärtom. Så gick testet till: SVT gav en rad olika hushåll i olika storlekar, både med och utan barn, ett stort urval vegetariska matkassar som levererades hem att prova på, och slutsatsen är enkel.

Testvinnare hos DN (Dagens Nyheter): Middagsfrid

DN, Dagens Nyheter utförde ett stort test av 5+ kända matkasseleverantörer (recept från vecka 40 2018) och slutsatsen blev att Middagsfrid hade störst variation på recepten samtidigt som de var nyttigast. Vi har sett snarlika recensioner och kan inget annat än att hålla med.

Läs hela undersökningen här (betalartikel).

Testvinnare hos Aftonbladet: Middagsfrid (2016)

Middagsfrid blev testvinnare 2016 när Årets kock, Jimmi Eriksson och dietisten Kajsa Asp Jonson fick bestämma. Här tog man extra hänsyn till variation av råvaror, inspiration, presentation, smak, tips på hur man minskar matsvinn och råvaror vilket expertpanelen ansåg Middagsfrid kammade hem (alla kategorier, även bäst brankasse).

Läs gärna Middagsfrids pressreleaser, eller se hur testet gick till mer ingående här (betalartikel).

Slutsats: Middagsfrid vinner ’Bäst i test 2019’

Slutsaten är att Middagsfrids matkassar blir utnämnda vinnare om man äter en allsidig kost eller har små barn hemma och vill ha en leverantör med pålitliga leveranser och en unik kundgaranti. EvoViva vann 2015 för bästa ekologiska matkasse, men eftersom fler expertpaneler utsåg Middagsfrid som testvinnare så är slutsatsen att Middagsfrid blev årets bästa matkasseleverantör 2019.

Kundernas favoriter (2019/2020): MatKomfort & Linas matkasse

Den matkasse som blev Bäst i Test 2019, men även 2020 (enligt besökare på Middagskassen) är MatKomfort och Linas Matkasse, och baseras främst på antalet återkommande beställningar. Såhär har vi kommit fram till vem som vann (unikt för Middagskassen.se): Personer som tidigare testat en specifik matkasse kan alltid lämna ett samlat omdöme kring upplevelsen, inklusive smak, råvaror och recept, likt Trustpilot. Detta innebär att topplistan kan komma att ändras i och med att antalet recensioner ökar.

Under var matkasse kan du gå in och skriva en personlig recension som vi sedan tar hänsyn till när vi uppdaterar vår egna topplista baserad på era kundomdömen.

MatKomfort: Bäst inom lyx- och premiumkassar

Efter att ha tagit hänsyn till era personliga omdömen och summerat allt så har MatKomforts matkassar fått bäst recensioner inom kategorin ’Premium & lyx’. Någon skrev också ’Du får vad du betalar för’, och eftersom deras matkassar är av det dyrare slaget så förstår vi att den är en kundfavorit och har många återkommande kunder.

Linas matkasse: Topprankad inom barnkassar 2020

Inom kategorin barnkassar så har Linas matkasse får extra bra omdömen, och med stort leveransområde över hela Sverige från norr till söder, tillsammans med en rad olika tilläggskassar som frukt- och salladskasssar så förstår vi varför Linas Matkasse blivit en återkommande favorit bland svenska hushåll med små barn.

Bland de positiva recensionerna så ser vi kommentarer som ’Lättlagad och gott som våra barn ser fram emot’, ’Otroliga recept och leveranserna har gått bra.’ vilket gör att Linas platsar bland barnens favoriter. Bland det negativa så upplever en del att man ibland inte får kompletta leveranser.

Observera: TrustScore är något över medel (2,9/5) i motsats till andra recensionssiter, men i många fall beror det på att man hellre lämnar en negativ recension än en positiv, vilket vi tagit hänsyn till. Exempelvis har Linas Facebooksida mycket bättre betyg, 3,9/5 baserat på 4300 personers åsikter.

Bäst kundrecensioner hos Trustpilot

Trustpilot är en erkänd recensionssida dit många personer vänder sig för att lämna betyg. Här ser man många gånger fler negativa recensioner än positiva, vilket vi vägt in när vi sammanfattat leverantören, och det är leverantören man betygsätter här, inte en specifik matkasse.

MatKomfort fick högst TrustScore, 4,5/5: ’Den mest kompletta matkassen’

Här ser vi kommentarer som ’God, bra och nyttig mat. Fina råvaror.’, ’Enkelheten är anledningen till att vi valt Matkomfort.’, ’Bästa matkassen, så goda färdiga såser/röror och råvarorna är grymma.’ Många kunder uppskattade också att man bara behövde ha salt och peppar hemma, och aldrig behövde komplettera matkassen med andra basvaror.

Detta är en matkasseleverantör som tar sina recept och kockförberedda ingredienser på största allvar, och som vi rekommenderar mest. Priset är av det dyrare slaget.

Simple Feast, 4,2/5: Uppstickare med bäst vegomat

Simple Feast är den senast lanserade matkasseleverantören i Sverige, och oavsett om man är en inbiten vegan eller precis testat sin första vegetariska rätt så uppskattas recepten av alla.

Omdömen som vi sett är ’Goda smaker, enkelt att få klart! Punktliga leveranser och varierad mat.’, ’Fantasifull och fantastisk god vegetarisk mat!’, ’Väldigt god, välbalanserad och lättlagad mat.’. De negativa kommentarerna har oftast att göra med priset eller överblivna förpackningar.

Middagsfrid, 2,3/5: Experternas favorit med medelmåttligt betyg hos TrustPilot

Middagsfrid har även här höga kundbetyg, och vi hittar omdömen som ’Kreativt och gott.’, ’Mycket grönsaker.’, ’Spännande samtal om poängsättning på olika rätter. Era sallader är suveräna.’. De negativa kommentarerna består mestadels av att leveransen uteblivit eller att det saknas någon råvara i matkassen, vilket drar ner medelbetyget.

Leverantörer med lågt Trustscore (undvik tillsvidare)

Coop har lägst Trustscore bland alla våra matkasseleverantörer i relation till antalet betyg, och bör undvikas tills de förbättrat sin produkt (1/5 i Trustscore).