Bäst i Test: Topplista med matkassar & leverantörer

Idag finns ett stort utbud av matkassar för alla tänkbara kostbehov – men vilken matkasse blev bäst, och vilken ska man undvika? Här ser du en komplett översikt med topprankade matkassar och kan dessutom sortera efter den matkasse som fick bäst recensioner och kundbetyg.

Nedan matkassar och leverantörer har fått bäst betyg hos olika test- och expertpaneler, såväl som oberoende betyg hos TrustPilot (från verifierade kunder) tillsammans med vår egenutvecklade betygsättningsfunktion.

HelloFresh: Högst kundbetyg & testvinnare år efter år

HelloFresh har på kort tid lyckats flytta in i våra svenska kök och tagit våra matlagningskunskaper till helt nya nivåer. Med det absolut högsta betyget på Trustpilot (4+/5 i TrustScore) av alla matföretag, tillsammans med vår statistik som den mest köpta matkassen så kan vi med förtroende säga att HelloFresh blivit svenskarnas favorit 2022, 2023 och 2024.

Personer (antal)
Middagar (antal)
Prisklass
Sortera efter
Du har aktiva filter och därför visas färre matkassar. Rensa filtret för att visa alla matkassar i denna kategorin.
Middagsfrid® Barnkasse

Middagsfrid® Barnkasse


30-45m

4

3-5

fr. 839 kr
En ekologisk (minst 50% eko), grön barnkasse med nyttig mat som barnen känner igen. Extra grönsaksstavar ingår.
Better Feast Klassiska (original)

Better Feast Klassiska (original)


10-15m

2-5

3-5

fr. 599 kr
En välbalanserad måltidskasse med enkla rätter som går fort att värma upp och servera. Finns för alla hushållsstorlekar.
HelloFresh Kött & Grönt

HelloFresh Kött & Grönt


30-40m

2-4

3-5

fr. 519 kr
Bäst i Test 2023 HelloFresh populäraste matkasse fylld med säsongsråvaror. Byt ut recept och komponera er egna meny.
Linas Enkelt & Lättlagat

Linas Enkelt & Lättlagat


15-35m

2-6

3-5

fr. 549 kr
Linas lättlagade kommer med en stor variation enkla recept på trevliga middagar - finns nu även som laktos- & glutenfri!
Veckansmiddag LCHF matkasse

Veckansmiddag LCHF matkasse


30-40m

2-6

3-5

fr. 729 kr
En perfekt sammansatt LCHF-kasse för er som äter enligt LCHF-dieten. Strikta recept med max 5-10 gram kolhydrater.
MatKomfort Premium

MatKomfort Premium


30-35m

1-8

4

fr. 650 kr
Gott, snabbt & lyxigt! Premiumkassen är MatKomforts populäraste matkasse. Passar ensamhushåll som stora hushåll.
GI-Boxen

GI-Boxen


5-10m

1

10-40

fr. 699 kr
GI-boxen kommer med färdiglagade GI-måltider för en effektiv viktminskning och en idealvikt som består.
Inga matkassar matchar med dina valda filter.

Rensa filter
Vi hittade inga matkassar i den här kategorin.

Frågor och svar

Vilken matkasse blev bäst 2022?
Enligt besökare på Middagskassen.se så har MatKomfort och HelloFresh varit de leverantörer med flest återkommande kunder. Enligt expertpaneler så är Middagsfrid den bästa matkassen inom flest kategorier.
Vilken är den bästa vegetariska matkassen?
Den bästa vegetariska matkassen kommer från HelloFresh enligt omdömen, tätt därefter kommer Veckansmiddag. Dessa leverantörer kammade hem utmärkelsen "Årets bästa vegokasse 2021 & 2022".
Bästa leverantören för barnkassar?
Enligt både expertpaneler och kundrecensioner så vinner Linas Matkasse i kategorin "Bästa barnkassen 2022". Detta eftersom deras barnkassar har extra barnvänlig, varierande mat som enkelt kan efterkryddas för de vuxna.

Detta tittar vi på när vi betygsätter matkassarna

Detta är de egenskaper och faktorer vi och experterna har tittat extra noga på för att kunna ta fram en rättvis topplista. I parantes står vad som ger pluspoäng.

  • Kvalitet, näringsvärde och var råvarorna kommer ifrån (svenskodlat ger fler pluspoäng än importerat)
  • Om grönsakerna är ekologiska (100% eko är bäst)
  • Priser och utbud (om leverantören har rimliga priser och säsongskassar så ger det pluspoäng)
  • Om man kan lägga till andra hushållsprodukter (gäller främst flexkassar)
  • Leveransområden (ingår hela Sverige, eller enbart vissa orter?)

Bäst matkasse hos utnämnda expertpaneler (Aftonbladet, Dagens Nyheter, SVT Plus)

Såväl Aftonbladet, DN som konsumentprogrammet Plus har utfört egna undersökningar genom att helt enkelt testa färdiga matkassar som de tar emot, tillagar och äter. Här analyseras bl.a. leverans, recept, råvaror, pris och såklart smak för att sen få ett slutomdöme.

Observera att testerna inte inkluderar alla leverantörers matkassar, utan endast de populäraste ur en kategori eller vissa utvalda för att få en helhetsbild över smak och recept.

Testvinnare hos SVT Plus: Middagsfrid (helhetsvinnare)

SVT Plus är en konsumentrådgivare som kanske är mest kända för att ha vår älskade Sverker Olofsson i spetsen och som ställde företag mot väggen, men bara för att man bytt ut programledaren så betyder det inte att man lugnat sig med testerna, snarare tvärtom. Så gick testet till: SVT gav en rad olika hushåll i olika storlekar, både med och utan barn, ett stort urval vegetariska matkassar som levererades hem att prova på, och slutsatsen är enkel.

Testvinnare hos DN (Dagens Nyheter): Middagsfrid

DN, Dagens Nyheter utförde ett stort test av 5+ kända matkasseleverantörer (recept från vecka 40 2018) och slutsatsen blev att Middagsfrid hade störst variation på recepten samtidigt som de var nyttigast. Vi har sett snarlika recensioner och kan inget annat än att hålla med.

Läs hela undersökningen här (betalartikel).

Testvinnare hos Aftonbladet: Middagsfrid (2016)

Middagsfrid blev testvinnare 2016 när Årets kock, Jimmi Eriksson och dietisten Kajsa Asp Jonson fick bestämma. Här tog man extra hänsyn till variation av råvaror, inspiration, presentation, smak, tips på hur man minskar matsvinn och råvaror vilket expertpanelen ansåg Middagsfrid kammade hem (alla kategorier, även bäst brankasse).

Läs gärna Middagsfrids pressreleaser, eller se hur testet gick till mer ingående här (betalartikel).

Slutsats: Middagsfrid vinner ’Bäst i test 2019’

Slutsaten är att Middagsfrids matkassar blir utnämnda vinnare om man äter en allsidig kost eller har små barn hemma och vill ha en leverantör med pålitliga leveranser och en unik kundgaranti. EvoViva vann 2015 för bästa ekologiska matkasse, men eftersom fler expertpaneler utsåg Middagsfrid som testvinnare så är slutsatsen att Middagsfrid blev årets bästa matkasseleverantör 2019.

Kundernas favoriter (2019/2020): MatKomfort & Linas matkasse

Den matkasse som blev Bäst i Test 2019, men även 2020 (enligt besökare på Middagskassen) är MatKomfort och Linas Matkasse, och baseras främst på antalet återkommande beställningar. Såhär har vi kommit fram till vem som vann (unikt för Middagskassen.se): Personer som tidigare testat en specifik matkasse kan alltid lämna ett samlat omdöme kring upplevelsen, inklusive smak, råvaror och recept, likt Trustpilot. Detta innebär att topplistan kan komma att ändras i och med att antalet recensioner ökar.

Under var matkasse kan du gå in och skriva en personlig recension som vi sedan tar hänsyn till när vi uppdaterar vår egna topplista baserad på era kundomdömen.

MatKomfort: Bäst inom lyx- och premiumkassar

Efter att ha tagit hänsyn till era personliga omdömen och summerat allt så har MatKomforts matkassar fått bäst recensioner inom kategorin ’Premium & lyx’. Någon skrev också ’Du får vad du betalar för’, och eftersom deras matkassar är av det dyrare slaget så förstår vi att den är en kundfavorit och har många återkommande kunder.

Linas matkasse: Topprankad inom barnkassar 2020

Inom kategorin barnkassar så har Linas matkasse får extra bra omdömen, och med stort leveransområde över hela Sverige från norr till söder, tillsammans med en rad olika tilläggskassar som frukt- och salladskasssar så förstår vi varför Linas Matkasse blivit en återkommande favorit bland svenska hushåll med små barn.

Bland de positiva recensionerna så ser vi kommentarer som ’Lättlagad och gott som våra barn ser fram emot’, ’Otroliga recept och leveranserna har gått bra.’ vilket gör att Linas platsar bland barnens favoriter. Bland det negativa så upplever en del att man ibland inte får kompletta leveranser.

Observera: TrustScore är något över medel (2,9/5) i motsats till andra recensionssiter, men i många fall beror det på att man hellre lämnar en negativ recension än en positiv, vilket vi tagit hänsyn till. Exempelvis har Linas Facebooksida mycket bättre betyg, 3,9/5 baserat på 4300 personers åsikter.

Bäst kundrecensioner hos Trustpilot

Trustpilot är en erkänd recensionssida dit många personer vänder sig för att lämna betyg. Här ser man många gånger fler negativa recensioner än positiva, vilket vi vägt in när vi sammanfattat leverantören, och det är leverantören man betygsätter här, inte en specifik matkasse.

MatKomfort fick högst TrustScore, 4,5/5: ’Den mest kompletta matkassen’

Här ser vi kommentarer som ’God, bra och nyttig mat. Fina råvaror.’, ’Enkelheten är anledningen till att vi valt Matkomfort.’, ’Bästa matkassen, så goda färdiga såser/röror och råvarorna är grymma.’ Många kunder uppskattade också att man bara behövde ha salt och peppar hemma, och aldrig behövde komplettera matkassen med andra basvaror.

Detta är en matkasseleverantör som tar sina recept och kockförberedda ingredienser på största allvar, och som vi rekommenderar mest. Priset är av det dyrare slaget.

Simple Feast, 4,2/5: Uppstickare med bäst vegomat

Simple Feast är den senast lanserade matkasseleverantören i Sverige, och oavsett om man är en inbiten vegan eller precis testat sin första vegetariska rätt så uppskattas recepten av alla.

Omdömen som vi sett är ’Goda smaker, enkelt att få klart! Punktliga leveranser och varierad mat.’, ’Fantasifull och fantastisk god vegetarisk mat!’, ’Väldigt god, välbalanserad och lättlagad mat.’. De negativa kommentarerna har oftast att göra med priset eller överblivna förpackningar.

Middagsfrid, 2,3/5: Experternas favorit med medelmåttligt betyg hos TrustPilot

Middagsfrid har även här höga kundbetyg, och vi hittar omdömen som ’Kreativt och gott.’, ’Mycket grönsaker.’, ’Spännande samtal om poängsättning på olika rätter. Era sallader är suveräna.’. De negativa kommentarerna består mestadels av att leveransen uteblivit eller att det saknas någon råvara i matkassen, vilket drar ner medelbetyget.

Leverantörer med lågt Trustscore (undvik tillsvidare)

Coop har lägst Trustscore bland alla våra matkasseleverantörer i relation till antalet betyg, och bör undvikas tills de förbättrat sin produkt (1/5 i Trustscore).