10 recept på storkok (årstid: vår)

Under våren händer det äntligen nya saker ute i naturen, vi kan äntligen så och skörda egen frukt och grönsaker vilket ger oss närodlade råvaror direkt från trädgården att använda oss av i matlagningen. Något annat som händer när våren kommer är att det blir enklare att tillaga lättare mat – nu kan vi byta ut de heta höstgrytorna mot svala sallader och grillade grönsaker.

Här har vi samlat recept som går lika bra att laga till vardags som vid festligare tillfällen. Den gemensamma nämnaren är att de är enkla att tillaga och kommer med någon härlig våringrediens. Se 10 enkla recept på storkor som representerar våren.

One pot pasta med grönsaker

En härlig pastarätt som går snabbt att tillaga och är dessutom enkel att variera beroende på vilka grönsaker man föredrar.

Portioner: 4
Tid: Ca 15 minuter

  • 500 gram pasta (efter behov)
  • Olivolja att steka i
  • Hackad rödlök
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 urkärnad och skivad chili (variera mängd efter smakpreferens)
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • Delade körsbärstomater (ca 200 gram)
  • 100 g strimlade sockerärtor
  • Gröna urkärnade oliver
  • Krydda med salt, peppar och basilika efter smak

Gör så här:

  1. Fräs lök, vitlök och chili i olivolja tills det fått färg
  2. Fräs upp tomat och sockerärtorna i en separat panna
  3. Koka upp pastan al dente
  4. Häll över den avrunna pastan + lök och chill i stekpannan med tomater
  5. Häll på grönsaksbuljong och rör om på svag värme
  6. Tillsätt oliverna och servera

Bönbiffar med stekta grönsaker (veganskt)

Denna måltid är full av näringsämnen och passar perfekt för dig som vill prova på veganska bönbiffar utan ägg.

Portioner: 2
Tid: Ca 30 minuter

Ingredienser till bönbiffar

  • 1 paket kidneybönor (kokta)
  • 2,25 dl havremjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • Kryddor: Salt, peppar, paprikapulver, chilipulver, oregano

Gör så här:

  1. Spola rent bönorna och låt vattnet rinna av
  2. Mosa ihop med en gaffel tills du får en röra
  3. Tillsätt mjöl och kryddor efter behov (inte för hård röra endast så det går bra att steka)
  4. Platta ut biffarna med en sked och stek på medelvärme ett par minuter på var sida

Stekta grönsaker

  •  300 g potatis
  • 1 broccolihuvud
  • 2 morötter
  • 150 g zucchini
  • 150 g feta ost
  • Kryddor: Salt och peppar

Gör så här

  1. Skrubba rent potatisen och koka ca 10 minuter, ställ på sidan. Skär den i tärningar efter att den svalnat.
  2. Dela broccolin i lika stora delar som potatisen samt skär upp morot och zucchini.
  3. Hetta upp stekpannan med matfettet och fräs först upp morötterna och broccoli. Tillsätt sedan potatisen och zucchini tills det fått en fin yta, smaksätt med kryddorna.
  4. Smula över fetaosten innan servering.

Lax med potatis och kall dillsås (vårfavorit)

En klassisk rätt som aldrig kan gå fel, uppskattas av alla åldrar och kan med fördel frysas in i matlådor. Krydda laxen med citronpeppar för extra lyx.

Portioner: 6
Tid: Ca 40 minuter

  • 6 stycken laxfiléer
  • Potatis (gärna färskpotatis, och ännu hellre – dillpotatis)
  • 3 dl gräddfil eller creme fraishe
  • 4 msk majonnäs
  • Citron
  • Körsbärstomater (en låda)
  • 1 dl hackad dill (gärna färsk, men fryst går bra)
  • Kryddor: Salt, peppar (och citronpeppar)

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 180 grader eller enligt instruktioerna på förpackningen. Lägg de tinade laxbitarna på bakplåtspapper i en ugnssäker form. Krydda laxen med citronpeppar. Tillaga mitt i ugnen ca 15 – 20 minuter. Släng gärna med 3-4 kvistar med köksbärstomater i ugnen.
  2. Lägg i potatisen i kallt vatten, koka upp med olivolja, salt och gärna några kvistar dill om du har färsk dill).
  3. Kallsås: Häll i all creme fresh/gräddfil i en bunke, rör i majonäsen. Hacka upp den färska dillen i små bitar, lägg i såsen och rör om. Pressa ner en halv citron efter smak. Salta, peppra. Ställ in i kylen medans potatien kokas.
  4. Ta ut laxen ur ugnen när den är klar och servera med potatis och en klick sås.

Kålpudding med lingonsylt

Husmanskost när det är som bäst. Denna rätt passar även dig som är vegetarian då köttfärsen enkelt kan bytas ut mot qournfärs.

Portioner: 4
Tid: Ca 60 minuter

  • 1 kg vitkål
  • 2 msk sirap
  • 500 g färs
  • 2 dl grädde
  • 1 msk soja
  • 2 msk fond (kalv eller grönsak)
  • 1 krm mald kryddpeppar
  • 1 gul lök
  • 3 msk ströbröd
  • Vatten, salt, vitpeppar och smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär upp ”huvudet” på vitkålen i tunna tärningar. Fräs på i stekpanna med lite smör, salt och peppar. Rör om och tillsätt 1 msk sirap.
  3. Rör ihop färsen med soja, grädde, fond, 1 msk sirap och kryddpeppar. Häll sedan ner hackad lök, ströbröd och vatten. Arbeta in färsen och tillsätt salt och peppar.
  4. Rör ner hälften av kålen ner i färsen och rör om så det blandas upp. Häll sedan ner en del av kålen som blir över i en ugnssäker, smörad och ströad form. Häll ner resten av färs-blandningen och toppa med kålen som är kvar. Ställ in i ugnen ca 40 minuter.
  5. Servera med lingonsylt och om så önskas med kokt potatis.

Fylld pita (vårediton)

Ett smakrikt alternativ till den vanliga wrapen eller tacosen. Kryddigt nötkött och strimlad rödlök serveras med den grekiska delikatessen tzatziki.

Portioner: 4
Tid: Ca 40 minuter

  • 1 gurka
  • 4 dl naturell yoghurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 600 g nötkött
  • Pitabröd (går att köpa färdiga att värma på)
  • I stor rödlök
  • Kryddor: Salt, peppar, oregano
  • Smör att steka i

Gör så här:

Tzatziki:

  1. Dela gurkan på längden och skrapa bort den vattnigaste delen av kärnorna. Riv sedan gurkan på den grövsta sidan av järnet.
  2. Lägg gurkstrimlorna i en skål eller sil och strö över salt.
  3. Låt vattnet rinna av i ca 30 minuter, krama sedan ur resten av vattnet med handen/handduk.
  4. Rör ihop yoghurt, pressad vitlök, oregano, olivolja samt gurka.
  5. Smaka av med salt och peppar, går även bra att tillsätta några droppar citron. Ställ in i kylskåpet och sätt igång med pitabrödet/färsen.

Pitabröd:

  1. Köp färdigt pitabröd eller gör eget. Värm upp pitabrödet i ugnen, 200 grader i ca 5 minuter enligt instruktionerna på förpackningen.
  2. Skär upp rödlök i strimlor och lägg i en skål (löken ska serveras rå)

Färs:

  1. Strimla 600 gram nötkött eller köp färdigstrimlat.
  2. Värm upp stekpannan och lägg en klick smör, bryn köttet och smaksätt med salt, peppar + valfria kryddor.
  3. Kött, tzatziki och rödlök blandas ner i pitabrödet.

Halloumi- och morotsbiffar

Smakar utmärkt tillsammans med en fräsch vårsallad med en klick ajvar på sidan eller som burgare med bröd och dressing.

Portioner: 8
Tid: Ca 35-40 minuter

  • 1 paket halloumi
  • 2 stora morötter
  • 2 ägg
  • 3/4 dl ströbröd
  • 2 msk mild (eller het) ajvar
  • Färsk persilja
  • Lime
  • Kryddor: Svart peppar och salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Riv halloumi och morötterna på den grova sidan och lägg i en skål
  3. Blanda i ägg, ströbröd och avjar, knåda en stund och låt stå i 10 minuter.
  4. Finhacka persiljan och häll ner i blandningen tillsammans med peppar, ev salt (tänk på att osten redan kan vara salt nog) och saften från 1 lime.
  5. Forma smeten med händerna till 8 biffar, lägg på ett bakplåtspapper och platta till något.
  6. Ställ in i ugnen ca 20 minuter eller tills det fått lite färg.

Champinjonpaj (glutenfri)

En vegetarisk och glutenfri paj med svamp, fetaost och soltorkade tomater. Här rekommenderar vi att du köper en färdig smördeg på rulle, eftersom den blir extra frasig (än om man hade bakat en egen). Repept på pajskalet hittar du nedan:

Portioner: 4
Tid: Ca 60 minuter

Skal

  • 2 paket kikärtor
  • 2 ägg
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk flytande smör
  • 1 msk vatten
  • Skryddor: Salt, peppar, vitlökspulver

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Spola rent kikärtorna och ha ner dem i en mixer tillsammans med resten av ingredienserna.
  3. Mixa till en deg, bred sedan ut den i en smörad form, helst med avtagbar kant.
  4. Förgrädda i ugnen på i ca 15 minuter.

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 70 g babyspenat
  • 1 burk hela champinjoner (ca 400 g)
  • 10 bitar soltorkade tomater
  • 150 g fetaost
  • 3 dl grädde
  • 3 ägg
  • Kryddor: Salt, peppar, vitlökspulver

Gör så här:

  1. Hacka löken och häll ner i en varm stekpanna, fräs på till löken mjuknat.
  2. Häll ner babyspenat och en nypa salt i stekpannan och låt det värma upp 1 minut. Ha sedan ner lök och spenat i en bunke.
  3. Låt svampen rinna av under vatten och dela dem på mitten om de är stora. Häll ner dem i en stekpanna (snåla inte med smöret) och stek på tills dem fått lite färg. Smaksätt med salt, peppar och vitlökspulver.
  4. Strimla soltorkade tomater och häll ner dom tillsammans med champinjonerna och smulad feta osten i bunken med lök och spenat.
  5. Blanda upp grädde, ägg och kryddor.
  6. Ta ut pajskalet och häll på fyllningen, slå sedan på stanningen.
  7. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 35 minuter. Lägg över en bit aluminiumfolie de sista 10 minuterna så att maten inte bränns. Servera med en lätt sallad och toppa med torrostade solrosfrön.

Blomkålsrisotto med räkor

En mycket enkel och nyttigare variant av risotto som går att variera i oändligheten. Här har vi valt att tillsätta sparris, räkor och parmesanost.

Portioner: 4
Tid: Ca 30-40 minuter

  • 1,6 kg blomkål
  • 500 gram sparris, färsk
  • 2 msk Mat & Bak smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 gram saffran
  • 2 msk fiskfond
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 100 gram parmesanost
  • 340 gram räkor i lake
  • Kryddor: Salt, svartpeppar

Gör så här:

  1. Finhacka blomkålen, alternativt mixa den lätt med en mixer så den blir smulig
  2. Strimla sparrisen på längden och en gång på mitten.
  3. Fräs upp blomkål och sparris i smör i cirka 3-4 minuter.
  4. Häll över saffran, fiskfond och vinäger och fräs ihop.
  5. Ha ner parmesanosten och avrunna räkor, smaka av med salt och peppar.
  6. Servera risotton med en fräsch sallad på babyspenat, rödlök, tomat och gurka.

Torsk med ugnsbakade grönsaker & dillgremolata

En middag som både går snabbt och laga men som även är riktigt god. Hör ges torsken en extra fin smak genom att toppa med dillgremolata och servera med en enkel sås.

Portioner: 4
Tid: Ca 35 minuter

Dillgremolata

  • 1 dl mandel
  • 0,5 dl hackad, färsk dill
  • 0,5 dl hackad, färsk persilja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • Kryddor: Salt, peppar

Torsk

  • 4 bitar fryst torskrygg
  • Kryddor: Salt, peppar, vitlökspulver

Grönsaker

  • 2 röda paprikor
  • 1/2 aubergine
  • 2 röda lökar
  • 1 vitlökskapsel

Sås

  • 
0,5 dl majonnäs
  • 2 dl creme fraiche

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Hacka mandeln, vitlök och örter till dillgremolatan och ha i en skål. Riv ner skalet av en citron och blanda ihop tillsammans med svartpeppar och salt.
  3. Skär upp grönsakerna i önskad storlek och skär vitlökskapseln rakt igenom så läkarna blir halverade. Häll upp i en oljad ugnsfast form, ringla över och blanda ihop med olja samt salt och peppar. Ställ in i ugnen cirka 25 minuter.
  4. Rör ihop majonnäs och creme fraiche, smaksätt om så önskas. Förvara i kylskåpet tillsvidare.
  5. Stek på eller grilla torskryggen och krydda på båda sidorna.
  6. Servera fisken och toppa med dillgremolata, en klick sås och grönsaker.

Tofugryta med nötter

En försvinnande god gryta med kokos, curry och jordnötssmör. Det går även bra att byta ut tofu mot kikärtor.

Portioner: 4
Tid: Ca 45 minuter

  • 1 msk olja
  • 2 tsk riven ingefära
  • 2 tsk sojasås
  • 200 g fast tofu
  • 3 morötter
  • 1 paprika
  • 1 msk olja
  • 2 tsk röd currypasta
  • 2 dl kokosmjölk
  • 4 msk jordnötssmör
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • Ris

Gör så här

  1. Koka upp ris i en kastrull enligt anvisningarna på paketet.
  2. Marinera tofun genom att blanda ihop olja, ingefära och soja. Skär tofun i bitar och låt stå i marinaden.
  3. Strimla morötterna med en potatisskalare och skär paprikan i tunna längder.
  4. Hetta upp en kastrull med olja och ha i currypastan, fräs något.
  5. Häll ner kokosmjölken och rör om så att curryn inte klumpar sig. Sänk värmen så att såsen småputtrar.
  6. Ha i jordnötssmöret, vatten och socker i såsen och vispa ut så allt blandar sig. Låt puttra (såsen ska inte vara vattning).
  7. Häll i grönsakerna i såsen och smaka av med salt och peppar.
  8. Fräs på tofun och marinaden i separat stekpanna tills det fått färg, häll sedan ner allt samman i såsen och servera med ris.