10 recept på storkok (årstid: höst)

Här har vi samlat de bästa recepten på enkla storkok som skonar både hälsa och plånbok och som blir extra billiga eftersom de flesta grönsaker och rotfrukter är i säsong nu under hösten. Få vardagsinspiration, samtidigt som det smakar bra. Nedan mustiga grytor, soppor och vegetariska rätter sätter genast fart på smaklökarna. Kan enkelt anpassas om någon i hushållet är laktos- eller glutenintolerant.

Quornstroganoff

Quornstroganoff liknar den klassiska korvstroganoffen men där vi har bytt ut korven mot quorn, så att det passar den vegetariska dieten.

Portioner: 4
Tid: Ca 40 minuter

  • 300 g quornstrimlor
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 400 g tomatsås, örtkryddad, 1 burk
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • Steksmör
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Koka riset enligt tillverkarens instruktioner.
  2. Finhacka lök och paprika och fräs tills det blir gyllenbrunt tillsammans med quornsttrimlorna.
  3. Tillsätt tomatsåsen och grädde, låt alltsammans puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med en krispig grönsallad, fetaost och köksbärstomater.

Nikkaluoktagryta

En billig, nyttig men samtidigt lyxig gryta inspirerad av Nikkaluoktasoppan passar perfekt inför hösten då rotfrukterna är billiga. Servera grytan med ett gott bröd och en klick matlagningsyoghurt.

Portioner: 4
Tid: Ca 60 minuter

  • 10 potatisar
  • 4 morötter
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt och 1 krm peppar
  • 300 g vitkål
  • 500 g färsk skinka
  • 1 msk olja
  • 1 knippa persilja

Gör så här:

  1. Skala och skär potatis och morötter i tärningar och koka dem i vatten med både salt och peppar under lock i 8-10 minuter.
  2. Under tiden det kokar upp så skär du kålen i strimlor och lägger sedan ner den i grytan och låter koka ytterligare 5 minuter.
  3. Skär köttet i tunna strimlor och bryn i en separat stekpanna det tills det fått färg. Krydda med salt och peppar och häll sedan köttet i grytan, kasta samtidigt i lite hackad persilja.
  4. Servera, och smaksätt gärna med en klick matlagningsyogurt eller fransk senap och bröd

Kycklinggryta

En smarrig gryta som både är billig och god är höstens kycklinggryta med tomat och kärnfria oliver.

Portioner: 4
Tid: Ca 45 minuter

  • 4 portioner ris (eller annat gryn)
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g strimlad kycklingfilé
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • 140 g gröna oliver med pimiento
  • 400 g hela tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning eller grönsaksfond (1 paket)

Gör så här:

  1. Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Stek dem sedan tillsammans med kycklingen i olivolja. Krydda med salt, peppar, rosmarin och timjan.
  3. Låt oliverna rinna av och tillsätt dem med tomat och vatten. Smula ner buljongtärningen och låt puttra i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera kycklingen med riset.

Böngryta

I denna mustiga gryta har köttet bytts ut mot bönor och riset mot bulgur. Denna heta böngryta är extra snäll mot plånboken.

Portioner: 4
Tid: Ca 45-50 minuter

  • 4 port bulgur
  • 1 aubergine
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 förpackning bönmix (à 380 g)
  • 1 förpackning kokta stora vita bönor (à 400 g)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk spiskummin (inte nödvändigt)
  • 1 tsk malen koriander (inte nödvändigt)
  • 1 krm chiliflakes eller färsk chilifrukt
  • 500 g krossade tomater
  • 2 1/2 dl grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • 1 kruka koriander

Gör så här:

  1. Koka bulgur enligt anvisningar på förpackningen
  2. Skär aubergine i kuber, strimla löken och hacka vitlöken och stek alltsammans i stekpanna tills det fått färg. Tillsätt sedan tomatkross, buljong (kan bytas ut mot egna kryddor) och vinäger. Koka upp, låt sedan puttra under lock på låg värme i ca 10-15 minuter.
  3. Rör ner bönorna i grytan, låt dem bli varma och smaka av med salt och peppar.
  4. Servera grytan med bulgur och koriander.

Linssoppa

En läcker röd linssoppa uppskattas av de flesta. Soppan kan både frysas in och ätas 2-3 dagar i rad.

Portioner: 4
Tid: Ca 25 minuter

  • 3 dl strimlad purjolök
  • 2 1/2 dl skalad tärnad potatis
  • 1 msk rapsolja
  • 1 veg buljongtärning
  • 7 dl vatten
  • 1 dl röda linser
  • 1 msk italiensk salladskrydda
  • 1 burk lätt kokosmjölk

Gör så här:

  1. Strimla purjolöken och låt småputtra i olja
  2. Tillsätt vatten, smulad buljong, salladskrydda, potatis kuber och röda linser. Låt alltsammans koka 10 min.
  3. Vispa i kokosmjölken och låt puttra 5 minuter till.

Flygande Jacob

Maxa ditt storkok med en gryta i ugnen samtidigt som det puttrar på spisen. Flygande Jacob är en klassiker med kyckling, nötter, grädde och bananer i en oslagbar kombination.

Portioner: 4
Tid: Ca 35 minuter

  • 3 dl mellangrädde
  • 1 dl chilisås
  • 1 dl jordnötter
  • 1 grillad kyckling
  • 2 bananer

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär den i mindre bitar.
  3. Skala och skär bananerna i så stora bitar du önskar
  4. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och toppa med banan
  5. Vispa grädden lite lätt och rör ihop med chilisåsen och jordnötterna, bred över kyckligen och bananen
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter, servera med ris

Kycklingpaj

Denna fantastiska kyckling- och broccolipaj kommer slinka ner på ett nafs. Det går lika bra att tillaga med köpt smördeg som egen deg.

Portioner: 3-4
Tid: Ca 60 minuter

  • 75 g smör
  • 1 stor lök, tunt skivad i halvmånar
  • 1 huvud broccoli, (ca 300 g) i buketter
  • 2 msk vetemjöl, plus lite extra
  • 350 ml kycklingbuljong
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 1 tsk engelsk senap
  • 150 ml grädde
  • 400 g tillagad kyckling, t.ex. grillad kyckling
  • 350 g smördeg, tinad
  • 1 stort ägg

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält 25 g av smöret i en stor stekpanna och tillsätt löken. Stek på låg värme i cirka 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och ställ åt sidan.
  2. Koka broccolin tills den är al dente, alltså halvhård, låt rinna av och låt vila.
  3. Smält resten av smöret i en kastrull på medelvärme, tillsätt mjöl och fräs i 1 minut, vispa hela tiden. Tillsätt sedan buljongen och vispa kraftigt tills det blir något tjockare, men ändå slät. Sänk värmen och låt sjuda i 3-4 minuter. Släng i en generös nypa salt och svartpeppar, tillsätt senap. Häll i grädden och låt koka i ytterligare en minut.
  4. Tillsätt broccoli och kyckling till såsen och rör om väl. Överför blandningen till ugnsform.
  5. Kavla ut degen och pressa upp den över kanterna. Pensla med ett ägg och häll över hela fyllningen, sätt in i ugnen ca 25 minuter eller tills den fått en fin, gyllene brun färg.

Vegetarisk lasagne

Här är en snabblagad lasagne som enkelt kan göras både glutenfri och vegansk för att passa allas kostbehov.

Portioner: 4
Tid: Ca 1,5 timmar

  • 300 g färsk svamp (t ex champinjoner)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • 200 g gröna blad (t ex strimlad mangold, grön- eller svartkål eller hel bladspenat)
  • 2 askar färskost (à 200 g)
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 paket färska lasagneplattor (à 200 g)
  • Smör (till formen)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär svampen skivor och finhacka lök och vitlök
  2. Fräs upp svampen tills den fått färg och ha sedan i lök och vitlök. Låt steka ett par minuter och ställ sedan åt sidan.
  3. Häll olja i en kastrull och fräs på det gröna tills, rör ihop. Rör i färskost, mjölk och riven ost. Spara lite av osten till toppningen. Blanda väl.
  4. Häll sedan ner svamp och lök-fräset i samma röra. Krydda med salt och peppar.
  5. Smörj en form och varva lasagneplattor med stuvningen. Börja och avsluta med stuvning. Toppa med resten av den rivna osten. Grädda i ugnen ca 30 minuter.

Chili con carne

En annan klassiker att göra storkok av är chili con carne som även kan varieras med quronfärs, kycklingfärs och olika sorters bönor.

Portioner: 6
Tid: Ca 60 minuter

  • 600 gram nötfärs
  • 2 st gul lök(ar)
  • 2 st vitlöksklyfta(or)
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 st grön paprika
  • 4 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 msk chilipeppar, peppar & salt efter smak
  • 4 dl vita bönor

Gör så här:

  1. Skala och hacka all lök samt paprika. Stek på svag värme
  2. Rör ner färsen och bryn alltsammans några minuter. Tillsätt sedan matpuré och fräs på någon minut.
  3. Häll i resten av ingredienserna och kryddorna. Koka grytan utan lock ca 10-15 minuter. Rör om ofta. När det mesta av vätskan har kokat in, smaka av med salt och peppar.
  4. Låt alltsammans bli genomvarmt och krämigt. Servera med ris och en enkel sallad, gärna med färskt bröd.

Ärtsoppa

Vad vore ett storkok utan svenskens heliga ärtsoppa? Denna variant är lika enkel som god.

Portioner: 4
Tid: Ca 6 timmar (blötläggning av ärtor), total tillagningstid 1,5 timmar

  • 6 dl gröna eller gula (torkade) ärtor
  • 1 ½ liter vatten
  • 2-3 gula lökar, hackade
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 ½ msk rapsolja
  • 2 krm mejram
  • 2 krm timjan
  • 2-3 morötter, skivade
  • 4 msk svensk senap

Gör så här:

  1. Blötlägg ärtorna i kallt vatten, gärna minst 6 timmar. Häll sedan av blötläggningsvattnet och koka upp ärtorna i nytt vatten.
  2. Tillsätt hackad lök, buljong och rapsolja, koka under lock tills ärtorna är mjuka, cirka 1 timme. Smaka av med mejram och timjan.
  3. Lägg i den skivande moroten i slutet av kokningen. Är soppan för tunn, fortsätt koka utan lock, annars spä på mer vatten för att tunna ut den.
  4. Smaka av och tillsätt eventuellt ytterligare kryddor, som salt och peppar.

Smaklig måltid!

Slutord

Den viktigaste punkten när det kommer till att spara pengar är planering och att äta det som är i säsong då det både blir billigare och sparar på vår natur. Det går utmärkt att göra storkor på det mesta, men pasta, kål, rotfrukter, bönor, linser och potatis är exempel på billiga råvaror som mättar och räcker till många personer och portioner. Frys in det som blir över för matlåda dagen efter.

Genom att planera vad du ska äta för mat under veckan (skriv gärna en egen veckomatsedel) så undviker du dyra impulsköp och ingredienser du inte kommer använd mer än en gång. Laga allt på din lediga dag.