Bäst i test: Test av matkassar & leverantörer 2021

Matkassar och svenska matkasseleverantörer som fått Bäst i test 2020/2021 hos olika test- och expertpaneler, undersökningar och recensioner (hos bl.a. Flashback) samt oberoende betyg hos TrustPilot (från verifierade matkassekunder) tillsammans med vår egenutvecklade betygsättningsfunktion.

Idag finns det ett stort urval av matkassar för alla tänkbara kostbehov, men vilken blev bäst och vilken ska man undvika? Här ser du en komplett översikt med topprankade matkassar och kan dessutom sortera efter den matkasse som fick bäst kundomdömen, har lägst pris samt lanserades senast.

Personer (antal)
Middagar (antal)
Prisklass (upp till)
Sortera efter
Season Feast

Season Feast


10-15m

2-5

3

fr. 699 kr

Nyhet hos Simple Feast! En matkasse fylld med säsongsbaserade fräscha råvaror. Finns i vegansk eller vegetariskt utförande.

Linas Enkelt & Lättlagat

Linas Enkelt & Lättlagat


15-35m

2-6

3-5

fr. 549 kr

Linas lättlagade kommer med en stor variation recept på trevliga middagar som tar runt en kvart att tillaga.

Middagsfrid® Barnkasse

Middagsfrid® Barnkasse


30-45m

4

4

fr. 545 kr

En ekologisk (minst 50% eko), grön barnkasse med nyttig mat som barnen känner igen. Extra grönsaksstavar ingår.

Ecoviva Lakto-ovo Vegetariska (ekologisk)

Ecoviva Lakto-ovo Vegetariska (ekologisk)


30-40m

4

4

fr. 879 kr

En lakto-ovo vegetarisk matkasse med proteinkällor från det gröna växtriket. Har vunnit Bäst i test 2020

MatKomfort Premium

MatKomfort Premium


30-35m

1-8

4

fr. 575 kr

Gott, snabbt och lyxigt! Premiumkassen är en klassiker och MatKomforts populäraste matkasse.

Ecoviva Barnkasse (ekologisk)

Ecoviva Barnkasse (ekologisk)


30-40m

4

4

fr. 979 kr

En ekologisk barnanpassad kasse med säsongsbetonade recept och ingredienser. Passar er med lite äldre barn.

Inga matkassar matchar med dina valda filter.
Vi hittade inga matkassar i den här kategorin.

Frågor och svar

Vilken matkasse blev bäst 2020?
Enligt besökare på Middagskassen.se så har MatKomfort och Simple Feast varit de leverantörer med flest återkommande beställningar. Enligt expertpaneler så är Middagsfrid den bästa matkassen inom flest kategorier.
Vilken är den bästa vegetariska matkassen?
Den bästa vegetariska matkassen är i skrivande stund Simple Feast. Simple Feast är en relativt ny leverantör med fokus på innovativ, fräsch vegomat som man aldrig tröttnar på eftersom menyerna och smakerna byts ut regelbundet.
Bästa leverantören med barnkassar?
Enligt både expertpaneler och kundrecensioner så vinner Linas Matkasse i kategorin "Bästa barnkassen". Detta eftersom deras barnkassar har extra barnvänlig, varierande mat som enkelt kan efterkryddas för de vuxna.

Detta har vi tittat på när vi betygsatt matkassarna

Detta är de egenskaper och rankningsfaktorer vi och experterna har tittat extra noga på för att kunna ta fram en rättvis topplista 2021. I parantes står vad som ger pluspoäng.

  • Kvalitet, näringsvärde och var råvarorna kommer ifrån (svenskodlat ger fler pluspoäng än importerat)
  • Om grönsakerna är ekologiska (100% eko är bäst)
  • Priser och utbud (om leverantören har rimliga priser och säsongskassar så ger det pluspoäng)
  • Om man kan lägga till andra hushållsprodukter (gäller främst flexkassar)
  • Leveransområden (ingår hela Sverige, eller enbart vissa orter?)

Bäst matkasse hos utnämnda expertpaneler (Aftonbladet, Dagens Nyheter, SVT Plus)

Såväl Aftonbladet, DN som konsumentprogrammet Plus har utfört egna undersökningar genom att helt enkelt testa färdiga matkassar som de tar emot, tillagar och äter. Här analyseras bl.a. leverans, recept, råvaror, pris och såklart smak för att sen få ett slutomdöme.

Observera att testerna inte inkluderar alla leverantörers matkassar, utan endast de populäraste ur en kategori eller vissa utvalda för att få en helhetsbild över smak och recept.

Testvinnare hos SVT Plus: Middagsfrid (helhetsvinnare)

SVT Plus är en konsumentrådgivare som kanske är mest kända för att ha vår älskade Sverker Olofsson i spetsen och som ställde företag mot väggen, men bara för att man bytt ut programledaren så betyder det inte att man lugnat sig med testerna, snarare tvärtom. Så gick testet till: SVT gav en rad olika hushåll i olika storlekar, både med och utan barn, ett stort urval vegetariska matkassar som levererades hem att prova på, och slutsatsen är enkel.

Slutsats: Ecoviva vann 1:a plats för bästa näringsinnehåll hos kostvetaren Sofia Rapo vid Umeå universitet, medan Middagsfrid blev storfavoriten bland samtliga hushåll som testade matkassen en hel vecka. Därför vinner Middagsfrid även SVT Plus undersökning.

Testvinnare hos DN (Dagens Nyheter): Middagsfrid

DN, Dagens Nyheter utförde ett stort test av 5+ kända matkasseleverantörer (recept från vecka 40 2018) och slutsatsen blev att Middagsfrid hade störst variation på recepten samtidigt som de var nyttigast. Vi har sett snarlika recensioner och kan inget annat än att hålla med.

Läs hela undersökningen här (betalartikel).

Testvinnare hos Aftonbladet: EcoViva (2015-2020) & Middagsfrid (2016)

EcoViva blev vinnare av den bästa vegetariska matkassen 2015 – 2020 av dietisten Karin Nylund, medan Middagsfrid blev testvinnare 2016 när Årets kock, Jimmi Eriksson och dietisten Kajsa Asp Jonson fick bestämma. Här tog man extra hänsyn till variation av råvaror, inspiration, presentation, smak, tips på hur man minskar matsvinn och råvaror vilket expertpanelen ansåg Middagsfrid kammade hem (alla kategorier, även bäst brankasse).

Läs gärna EcoVivas och Middagsfrids pressreleaser, eller se hur testet gick till mer ingående här (betalartikel).

Slutsats: Middagsfrid vinner ’Bäst i test 2019’

Slutsaten är att Middagsfrids matkassar blir utnämnda vinnare om man äter en allsidig kost eller har små barn hemma och vill ha en leverantör med pålitliga leveranser och en unik kundgaranti. EvoViva vann 2015 för bästa ekologiska matkasse, men eftersom fler expertpaneler utsåg Middagsfrid som testvinnare (samt att EcoViva-testet utfördes mycket senare, år 2016-2019) så är slutsatsen att Middagsfrid är årets bästa matkasseleverantör året 2019.

Kundernas favoriter (2019/2020): MatKomfort & Linas matkasse

Den matkasse som blev Bäst i Test 2019, men även 2020 (enligt besökare på Middagskassen) är MatKomfort och Linas Matkasse, och baseras främst på antalet återkommande beställningar. Såhär har vi kommit fram till vem som vann (unikt för Middagskassen.se): Personer som tidigare testat en specifik matkasse kan alltid lämna ett samlat omdöme kring upplevelsen, inklusive smak, råvaror och recept, likt Trustpilot. Detta innebär att topplistan kan komma att ändras i och med att antalet recensioner ökar.

Under var matkasse kan du gå in och skriva en personlig recension som vi sedan tar hänsyn till när vi uppdaterar vår egna topplista baserad på era kundomdömen.

MatKomfort: Bäst inom lyx- och premiumkassar

Efter att ha tagit hänsyn till era personliga omdömen och summerat allt så har MatKomforts matkassar fått bäst recensioner inom kategorin ’Premium & lyx’. Någon skrev också ’Du får vad du betalar för’, och eftersom deras matkassar är av det dyrare slaget så förstår vi att den är en kundfavorit och har många återkommande kunder.

Linas matkasse: Topprankad inom barnkassar 2020

Inom kategorin barnkassar så har Linas matkasse får extra bra omdömen, och med stort leveransområde över hela Sverige från norr till söder, tillsammans med en rad olika tilläggskassar som frukt- och salladskasssar så förstår vi varför Linas Matkasse blivit en återkommande favorit bland svenska hushåll med små barn.

Bland de positiva recensionerna så ser vi kommentarer som ’Lättlagad och gott som våra barn ser fram emot’, ’Otroliga recept och leveranserna har gått bra.’ vilket gör att Linas platsar bland barnens favoriter. Bland det negativa så upplever en del att man ibland inte får kompletta leveranser.

Observera: TrustScore är något över medel (2,9/5) i motsats till andra recensionssiter, men i många fall beror det på att man hellre lämnar en negativ recension än en positiv, vilket vi tagit hänsyn till. Exempelvis har Linas Facebooksida mycket bättre betyg, 3,9/5 baserat på 4300 personers åsikter.

Bäst kundrecensioner hos Trustpilot

Trustpilot är en erkänd recensionssida dit många personer vänder sig för att lämna betyg. Här ser man många gånger fler negativa recensioner än positiva, vilket vi vägt in när vi sammanfattat leverantören, och det är leverantören man betygsätter här, inte en specifik matkasse.

MatKomfort fick högst TrustScore, 4,5/5: ’Den mest kompletta matkassen’

Här ser vi kommentarer som ’God, bra och nyttig mat. Fina råvaror.’, ’Enkelheten är anledningen till att vi valt Matkomfort.’, ’Bästa matkassen, så goda färdiga såser/röror och råvarorna är grymma.’ Många kunder uppskattade också att man bara behövde ha salt och peppar hemma, och aldrig behövde komplettera matkassen med andra basvaror.

Detta är en matkasseleverantör som tar sina recept och kockförberedda ingredienser på största allvar, och som vi rekommenderar mest. Priset är av det dyrare slaget.

Simple Feast, 4,2/5: Uppstickare med bäst vegomat

Simple Feast är den senast lanserade matkasseleverantören i Sverige, och oavsett om man är en inbiten vegan eller precis testat sin första vegetariska rätt så uppskattas recepten av alla.

Omdömen som vi sett är ’Goda smaker, enkelt att få klart! Punktliga leveranser och varierad mat.’, ’Fantasifull och fantastisk god vegetarisk mat!’, ’Väldigt god, välbalanserad och lättlagad mat.’. De negativa kommentarerna har oftast att göra med priset eller överblivna förpackningar.

Middagsfrid, 2,3/5: Experternas favorit med medelmåttligt betyg hos Trustscore

Middagsfrid har även här höga kundbetyg, och vi hittar omdömen som ’Kreativt och gott.’, ’Mycket grönsaker.’, ’Spännande samtal om poängsättning på olika rätter. Era sallader är suveräna.’. De negativa kommentarerna består mestadels av att leveransen uteblivit eller att det saknas någon råvara i matkassen, vilket drar ner medelbetyget.

Leverantörer med lågt Trustscore (undvik tillsvidare)

MatHem har näst lägst Trustscore bland alla våra matkasseleverantörer i relation till antalet betyg, och bör undvikas som det ser ut nu tills de förbättrar sin produkt (2,2/5).